Арката – екзотичното въздействие

Арките са структурни елементи, които се използват в сгради от близо 4000 години, добили силна популярност от времето на древните римляни. Те имат не само структурни функции , но и естетически. 

Не е случайно, че този елемент се нарежда сред актуалните тенденции в интериорния дизайн тази година. Ако проектирате нова сграда или ремонт, включете една или две арки, което със сигурност ще преобрази пространството, и то само с един, два акцента. 

Коридори с арки

Aрките изглеждат чудесно в коридорите и антретата – пространства, които по стандарт се подценяват и обикновено не се влагат много усилия за обзавеждането им. Един сводест коридор изглежда най-добре с някои поддържащи арки, които разделят пространството на множество зони. Те могат и да се превърнат в привлекателен акцент, ако използвате различен материал от този на останалата част в коридора. Дървото е идеално за целта, а ефектът може да бъде подсилен с дърворезба.

Френски врати и прозорци

Заложете на сводеста форма и стъкло! От друга страна арковите прозорци са стилно допълнение към всеки дом. Заоблените форми ще внесат изтънченост на всяка спалня.

Намигване към мароканския стил

Освен в по-стабилни конструкции, арките могат да се впишат идеално и в различни други елементи от интериора. Помислете за вградени, декоративни ниши в стената, които да правят силна препратка към мароканския стил. Арката  може да се използва за допълване на  кухненския ви плот и пространството зад него. Същото важи и за рамката на спалнята. Дори едно огледало в рамка с тази форма, ще привлече заслужено внимание. Не на последно място – не много хора имат арки в баните си, но това определено показва по-смело мислене и размах на въображението. Баня със заоблени форми ще помогне за още по-големия уют, а защо не чрез арки да оформите мястото за душ-кабината или ваната? 

връзка с нас