Биофилия – най-новата мода в еко дизайнa

Един от най-големите недостатъци на глобализацията и урбанизацията е отдалечаването от природата. Това, в съчетание с непрестанното облъчване със “синя светлина” от дигиталните устройства, чувствително понижава качеството на живот. Именно връщането на благотворното влияние на природата директно в дома, е вдъхновила една от най-актуалните тенденции в интериорния дизайн в момента – биофилията или “любовта към природата”. Ето как да я приложите в избрания от вас цялостни интериорни решения.

Естествени материали и цветове

Основният принцип е използването на естествени материали, цветове, текстури и форми при обзавеждането. Тук влизат дървото, камъкът, металът. На първо място изберете тема – море, планина или конкретен сезон. Важна роля имат и цветовете и тяхното доказано влияние върху психиката. Синьото действа успокояващо, зеленото – ободряващо, а жълтото засилва чувството на уют и топлина.

Вода, светлина и зеленина

Подредете вашия интериор по такъв начин, че да допуска максимално добре естествената светлина. Може и да я “разчупите” с витражи. Друг важен принцип е да внедрите максимално много зеленина – освен в цветя, това може да са цели елементи като стени и тавани. Елементи, свързани с вода също ще допълнят вашия интериор.

Декорация

Като подходящо допълнение използвайте подбрана декорация. Много подходящи са мебели с дърворезба, която създава усещане за лукс и индивидуално отношение. Заложете и на рамки и пана от естествени материали. Според темата изберете миди, шишарки, сувенири от естествен камък. Експертите препоръчват да се комбинират различни текстури, които взаимно да засилят влиянието си.

връзка с нас