Дъбът – най-добрият приятел на уискито

Уискито – много специална напитка с интересна и дълга история, освен почитатели по цял свят притежава и още една специална връзка – тази с дървото. Редица съвременни изследвания показват, че до 60%  от вкуса на напитката идва именно от избора на бъчва, в която престоява.

Но на какво се дължи това?

Алкохолът, престоял по-дълго в бъчвите и по-конкретно дъбовите, придобива повече мекота и „характер“. В дъба се съдържат вещества, наречени лигнини. Те са основополагаща важна съставка в клетъчните стени на всички дървесни клетки. Лигнинът помага за отделянето на вкусови молекули, които се абсорбират в алкохола. Други вкусови съставки, които се получават от дъбовите лигнини — като евгенол, фурфурал и лактони  придават на  твърдия алкохол плодови, пикантни, ядкови или маслени вкусове. Тези вкусове проличават най-силно, ако бъчвата за отлежаване е нова, тоест не е била използвана досега за отлежаване. Ако бъчвата вече е съдържала нещо друго — примерно шери или бърбън — тя предава част от тези вкусове на следващия обитател.

Бъчвата – прекрасен дом за алкохола

Изборът на материала за производство на бъчвите е от изключително значение за целия процес. По света се използват бъчви, направени от кедър, хвойна, кестен, черница, бяла акация и др., но най-подходящ и най-предпочитан е дъбът. Едно от най-атрактивните и отличителни негови качества са гъвкавост и еластичност. Същевременно той е и изключително здрав. Защото дори в най-модерните и механизирани дестилерии, се налага бъчвите да се търкалят и се случва да се изпускат. Те трябва да издържат на натоварването и експлоатацията през годините.

Видове бъчви

За отлежаването в бъчвите се използват предимно американски бял дъб и европейски дъб. Това е и голямата дилема, пред която са изправени производителите. Според избора на материал, измененията на напитката са различни. Европейският или френският дъб благоприятства за повече „финес“. Благодарение на по-плътната му структура процесът на микроокисляване е по-бавен. Времето за отлежаване е по-дълго, но се постига по-голяма комплексност. От друга страна американският притежава по-добра текстура и е по-издръжлив на времето. Проучванията показват, че напитките, които отлежават в бъчви от американски дъб, са с много по-отчетливи вкусови характеристики.

връзка с нас