Дървеният кабинет или „да си тежиш на мястото“

  

Когато си представим тежка мебелировка – стол, бюро, библиотека, в ума ни изскачат още пура, уиски и преуспял бизненсмен. Няма как – характерът и внушителната визия на дървения кабинет са в синхрон с една еволюирала, самоуверена и безкомпромисна личност.

Всяка част от дървения кабинет си тежи авторитетно на мястото. Ето и няколко доказателства от историята:


Бюрото

Примери за известни дърворезбовани бюра има много, но най-известното е президентското, в Кръглия кабинет на Белия дом. „Бюрото на решенията“ както е познато в САЩ, е изработено през 1897 г., специално за президентите.  Заради многото му скрити отделения, митовете говорят, че в него се крият тайните, които само президентите трябва да знаят, предавайки си кода един на друг.  По цялата повърхност на бюрото има резбовани символики.

Най-интересното е, че видът на бюрото не се е променил в продължение на толкова много години. Само Рузвелт и Кенеди са правили леки поправки, за да им е удобно на ръст.

Столът

Чували ли сте за Чипендейл? Една от най-добрите марки за мебели в света? Томас Чипендейл е син на дърводелец и от дете е запален по обработката на масивната дървесина. През 1754 г. той пуска първия каталог за мебели, по-специално луксозни дървени кресла, които са важна част от всеки кабинет на високопоставена или авторитетна личност. В описанието на книгата се казва, че всичко е в готически, китайски и модерен (тогава Рококо) стил. Декорациите представлявали дърворезбовани мидички, животни и флорални мотиви. До ден днешен неговите стилни модели са желана част от луксозния интериор.

Вдъхновения от дърворезба

Пример за класически стил на кабинет идва от този на Сър Артър Конън Дойл – мястото, където Шерлок Хоумс оживява. Писателят прекарал дните си до последно в това любимо място с дърворезбовани мебели и написал в завещанието си, че иска да бъде погребан на двора, срещу прозореца на офиса си.

Най-красивият кабинет

Най-прецизно обзаведеният кабинет си остава този на вестникарския магнат Уилям Рандъл Хърст в Калифорния. Всичко в стаята, която представлявала офис, съчетан с библиотека, било наситено с дърворезба – тавани, стени, бюра, дори дивани.

Бъдете част от елита и заложете на масивните дървени мебели. Особено ако ароматът на дъб, уиски и пура са част от вашия стил и светоглед.

връзка с нас