Дървото и иконостасите

Освен, че има многовековна традиция, домашният иконостас е и често срещан елемент от дома, дори в съвремието. Този кът се превръща е специално място, заредено със силна духовна енергия.

Но преди да поставим домашния иконостас, има няколко важни елемента, с които да се съобразим.

Мястото

Иконата трябва да бъде закачена или поставена на източна стена или ъгъл. Правилото е, че трябва да е с гръб към изгрева. Много важно правило е до иконата да няма картини, снимки, рамки с други послания, гоблени, часовници или украшения. Препоръчително е да не се държи в близост до радио или телевизор. Но което и място да изберете, то не трябва да е тайно, напротив – всеки, който прекрачва прага на дома, е хубаво да вижда иконата.

Задължителни елементи

Задължителна за всеки християнски дом е иконата, която изобразява Христос. Нужно е тя да е е най-голямата и да стои над всички останали. Следващата в йерархията е иконата на Богородица, която стои в ляво на тази на Христос.  Друг подходящ елемент е икона на светец, който има голямо значение за членовете на семейството.

Ако в семейството има млада майка или бебе, домът се нуждае от икона на Богородица с младенеца. Ако пък има болен или човек, който дълго е боледувал и се е излекувал, тогава се препоръчва икона на Свети Пантелеймон. Предвидете и кандило с чист зехтин. Не е добре да използвате електрически лампички. Живият пламък е този, който въплъщава истинската връзка с Бог.

Дървото при иконостасите

Домашният иконостас е умален модел на този от храма. Още с възникването на християнския храм, иконостасът се превръща в един от основните му символи. Той е граница между видимия и невидимия свят и претърпява много промени през различните епохи. Първоначално за изработката му е използван камък. През вековете се развива и става все по-пищен и украсен. Задължително се застъпват основни християнски символи – кръст, гълъб, птица или лозница. По време Възраждането той се превръща в допълнение към стенописите и продължава с насищане на орнаментика. Постепенно се налага и използването на дървото, като много по-пластичен за обработка и украшения материал. В боравенето с дърворезбата се изисква любов и прецизност, която се постига само чрез ръката на истински майстор.

В днешно време се наблюдава тенденция за завръщане към домашните иконостаси, които са част домашни параклиси. Често тaкивa cи пoръчвaт уcпeли хoрa и гo прaвят кaтo знaк зa блaгoдaрнocт към Бoгa зaтoвa, чe ca пocтигнaли нeщo в живoтa. Според църковния канон всяка икона и кръст, които намират място в домашния иконостас трябва да бъдат предварително осветени и поръсени със светена вода. 

връзка с нас