Душата на дървото

Един от най-старите материали за строене на къщи в света е дървото. То е имало и своето почетно място и в интериора на нашите предци, под формата на предмети и украшения.
До ден днешен хората обичат да са в компанията на дървен интериор. Обяснението според психолозите е, че желанието да има живот и да се стремим към всичко живо, ни подтиква да се чувстваме по-добре сред природни елементи вкъщи.

Често съвременните домове са от цимент, метал, пластмаса, лакове, бои и химикали… Гледаме да построим бързо и лесно и понякога преглъщаме желанието да е красиво и естетически издържано.
Според проучване на японския учен Масуда, цветовете на дървения материал влияят психологически на човек. Топлите гами на дървото са в спектъра на червено-жълтото, който асоциираме с топлина и уют.


Освен с очите си, ние поемаме информация за домашната среда и чрез чувството за осезаемост. В експеримент на учения Бергер (Автрия, 2006г.) участниците трябвало да пипнат различни повърхности и после да отговорят как са се почувствали. Трите предмета били дърво, обработено само с масла, ламинат и алуминии. Чувството, което предизвикало дървото при 76% от запитаните, е на топлина и приятно усещане за мекота. Другите две повърхности предизвикали асоциации за студ и негативни усещания (при 78% от участниците в експеримента).
Любопитсвото на психолозите не стига до тук. Американско проучване от 2008-ма година пита потребителите на дървени мебели какъв вид дърво предпочитат за дома си. Талашитените плоскости се оказват с лоша репутация и се славят като най-неустойчивият материал, който дори не се вписва в онова истинско значение за дървена мебел. Първенец в изследването се оказва масивният дъб, който хората определят като практично, трайно, силно и мъжествено присъствие.

Оказа се, че дървото в помещенията увеличава и концентрацията, като премахва стреса. В Япония, Норвегия и Канада болниците, уилищата и обществени сгради използват предимно дървени мебели и стени за интериора.
Проучване на Норвежкия институт по дървообработка и технологии показва, че стая с четири дървени стени е по-здравословна, в сравнение с традиционните.
Фабрика Вълчев – Трявна залага на максималната сила и енергия на дървото – в неговата пълнота. Ето защо използваме масив, който се превръща бързо в естествена и емоционално зареждаща част от интериора. Дървото във възможно най-натуралната си форма, може да възстанови собствения ни баланс. То живее и диша около нас и с нас.

връзка с нас