Как да подбера плат за мека мебел и столове?

Кратък навигатор в помощ на начинаещите

 

На пазара има изобилие от материали за тапициране. От една страна е чудесно да разполагате с богат избор, но от друга никога няма да ви е излишна помощ при подбора на платове за новите ви мебели – особено имайки предвид, че нещата винаги опират до много повече от „цвят, който пасва”.

Разновидности при украсата

Ето някои от най-често срещаните на пазара разновидности в украсата на дамаските:

 

 • Базови дамаски: чисти цветове или материи, които обикновено се използват за тялото на канапе или корпусен диван.

panamera3-cr-300x225

 

 • Флорални дамаски: модели с цветя или листа, обикновено принтирани на плата в голям мащаб. Понякога тези платове се наричат и жакардови дамаски.

choosing-the-fabrics-photo-colors-pinterest-8

 

 • Пейсли платове: капковидно оформена украса, която спада към ориенталските дизайни. Реално произхода на този тип украса е от времето на Сасанидската империя – днешни Иран и Ирак и чрез търговските кервани разпространението на краската достига и до Индия, където през периода на колонизация намира своето място и на европейския пазар.

paisley

 

 • Геометрични украси: дамаски с тежко подчертани фигури като квадрати и окръжности, модел „пачуърк” и др.

geometrical

blue-patchwork-quilt-fabric-texture

 

 • Райе: завъртулки, ивици тип „черга”, омбре, рибена кост симетрично или несиметрично разположени.

stripes2

 

 • Каре: включва шах мат фигури, гингам, едро каре (прозорец), шотландско каре.

any-options-of-buffalo-check-upholstery-fabric-color

 

 • Дамаски за столове: те обикновено включват разновидност подобна на диамант в украсата, точки или други орнаменти и са разположени на по-малък мащаб.

eclectic-drapery-fabric

choosing-the-fabrics-photo-colors-pinterest-6

 

 • Нестандартни или иновативни са всички дизайни на дамаски със сложна украса или животински принт.

s-l1000

choosing-the-fabrics-photo-colors-pinterest-7

 

 • Етно украса: средноазиатския стил „сузани” и „икат” (тъкани платове).

ethnic-textile-seamless-pattern_201632882

abstract-geometric-ethnic-striped-seamless-fabric-pattern-vecto-31097109

 

Принт е всяка украса наложена на тъкана материя. Дизайнът им може да е много сложен, защото не са ограничени до тъкането на стан и могат да бъдат по-податливи към избледняване, защото шарката не е наложена с цветен конец при изработката, а само на повърхността на цялостната тъкан.

 

Напасване на платовете

Няма строго определени правила, по които да правите меланж от дамаска, но все пак се придържайте към някои основни линии, които биха били изключително полезни.

 1. Изберете модел (цветя, листа, геометрични форми и т.н.). Най-лесно е да започнете с най-сложната украса. Тя би стояла добре на столове, табуретки и/или декоративни възглавници.
 2. Ако избирате повече от два плата , нека следващия ви избор бъде този за столовете или райе. С близки цветове по скалата тези дамаски биха се водили.
 3. На последно място идва подборa и за плата за тялото на канапето. Изборът трябва да е на базова едноцветна дамаска, освен ако не държите на мотиви с цветя или форми. Може да изберете изпъкващи цветове в първоначалния подбор на сложни дамаски и да се съобразите с търсенето на основен цвят за тялото.

Веднъж направили окончателния избор на тъкани, можете да ги разпределите. Обикновено базовия плат се ползва за канапе или диван. Най- едрата украса може да се използва на фотьойл и/или възглавниците. Райе или ситно украсен плат отива на втори сет възглавници, втори фотьойл или отоманка или табуретка. Стилно и разчупено, трудно съвместими цветове комбинирани във вашата всекидневна или трапезария биха допринесли за лека и приятна атмосфера.

 

soft

връзка с нас