Масивното дърво

Дървото в най-натуралната си форма е символ на природната сила и издръжливост. Ти върба или дъб си? Нали това беше въпросът за това какъв тип издръжливост притежаваш. Ако си тип „върба“, си гъвкав и приспособим, ако пък си от вида „дъб“, тежиш на мястото си и си неподатлив на влияние. Масивният дъб, от гледна точка на материал за мебели, има същите качества.

Какво е масивно дърво?

Масивното дърво е най-натуралният израз на дизайн, който можете да имате в дома си. Дървото се обработва често почти изцяло на ръка, използва се целият масив на дървото. Едно дъбово дърво се нуждае от 700 години, за да се нарече „старо“ и поне 50, за да стане част от масата в трапезарията. Приело формата на мебел, масивното дърво не губи издръжливостта и силата си, то продължава да черпи от времето и може да доживее векове.

Повечето дървени мебели са направени от смес от дърво и целулоза. Това улеснява работата и производството на мебели. Всичко може да бъде направено от машини и всяка мебел е готова за часове, във всички цветове, гланцирани повърхности и стерилна идентична форма. Лошото на  тези иначе лесни мебели е, че те са и лесни за изхабяване.

Защо масивните мебели са предпочитани?

Масивните мебели имат възможност за цялостно реставриране, което си заслужава, независимо дали сте решили да извадите наследствените мебели от прахта или да поправите изядените от кучето крачета на дивана. Дървото, когато е оставено във възможно най-чистата му форма с години, продължава да отделя дъх на смола. Така усещате природата в дома си с още едно сетиво и успокоява напрегнатото градско ежедневие.

Твърде много сме избягали от естествените си нужди за контакт с натуралното, но малките стъпки обратно към майката природа могат да се правят и от вкъщи, избирайки масивното дърво, за да уважим вековете история преди нас и да оставим такава след нас.

връзка с нас