Дървото у дома: усещане за природа и уют | Мебели от масив


Благодарим ви! Ние ще се свържем с вас.
Съжаляваме! Вашето съобщение не е изпратено.


Дървото у дома: усещане за природа и уютТенденцията към устойчив начин на живот се наблюдава все повече и при младите.

Дървото притежава уникално свойство – животът остава в него дори след обработка, а дъбът все по-често се предава като семейна реликва, има красиво изразена структура.

 

За обработката и производството на дърво не се използват отрови и лепила, което го прави предпочитан за обзавеждане материал, коментира собственикът на Мебелна Фабрика „Вълчев“ – Мирослав Вълчев.

Как дървото внася лукс и същевременно уют в дома?

Основната причина е, че то е естествен продукт, който е живял дълъг живот. Дори преработен в мебелния завод, животът остава в него. Различните сезони му влияят различно. През зимата се свива, а през лятото се разширява. Това е жив продукт, не синтетичен материал.

Има ли тенденция хората да се стремят към по природосъобразен начин на живот и как това се усеща по отношение на интериора?

Голяма част от клиентите ми имат точно такова виждане за живота. Затова и подбират внимателно отделните детайли за техните жилища и домове, в които прекарват по-голямата част от живота си. Те се спират на по-естествени материали като използват дърво и желязо. Избягват синтетични материали, които са резултат на забързаната индустрия. Това е тяхната философия.

Има и такива, които предпочитат боядисано дърво. Но дори, когато едно дърво се покрие с боя, то продължава да „съществува“ и да се усеща. Често клиентите се спират и на по-неутрални покрития за мебелите си, за да имат още по-натурално усещане за продуктите.

Откога се усеща тази тенденция?

По мои наблюдения, хората, които имат тази философия на живот, я носят в себе си и винаги я търсят във всеки един етап от живота си. В последно време и по-млади хора вярват в това, че няма нищо по-хубаво от един неутрален и естествен продукт. Дървото носи душевен покой на всеки.

 

 

Какви са основните характеристики на дървото за екосъобразност?

Дървото е много чист продукт, в който няма отровни лепила и примеси, които се използват например в производството на ламинатните мебели. Немалко изследвания показват, че при експлоатацията на споменатите мебели, понякога се достига и до ракови образувания. При мебелите от дърво се използват екологично чисти материали. Това само по себе си може да допринесе за дълъг и устойчив живот и на всеки отделен индивид.

Какви са предимствата на масивния дъб и с какви други материали работите?

Когато хората ме попитат с какво работя – казвам „Дъб, дъб и само дъб“. Фабриката ни разполага само с този материал. Дизайнът винаги може да бъде различен, размерите, обработката, детайлите, но основата е масивен дъб, който гарантира дълга консумация. Това е мебел, която се наследява и се предава като семейна реликва. А защо дъб? Това е един от най-качествените и здрави продукти с красиво изразена структура и радва сетивата.

Прочетете цялата статия тук.