Trafficnews.bg за нас | Мебели от масив


Благодарим ви! Ние ще се свържем с вас.
Съжаляваме! Вашето съобщение не е изпратено.


Trafficnews.bg за насМайсторът от Трявна: Във всяка мебел оставям част от себе си

В дърворезбата Мирослав Вълчев следва традициите на предците си и се учи от ренесансовите творци в Рим и Флоренция

Това споделя пред TrafficNews потомственият дърворезбар Мирослав Вълчев. Майсторът от Трявна е  учил занаята от дядо си и от баща си Стефан Вълчев,  преподавател в Техникума по приложни изкуства в града,  който и Мирослав завършва.

После надгражда образованието си в Националната художествена академия в София.

Но се завръща в родната Трявна, за да използва уменията си в бизнеса. Прави бутикови мебели и иконостаси за църкви и манастири, с които възражда старите традиции на местната школа.

„Флоралните мотиви, които правя, са използвани от нашите предци – майстори дюлгери, които не само са вдигали къщи, но са правели и вътрешното им обзавеждане.  Сред най-известните майстори са тези от Попкойовитановата фамилия. Те са пътували много из Италия и ренесансовите орнаменти, които са видели в катедралите, дворците и домовете на хората, са ги пресъздавали и у нас”, казва Мирослав.

По думите му, натрупаният опит се предава генетично на наследниците, които са израснали с родовите истории за „усталъка” на прародителите си.

Напоследък все повече хора търсят уюта и топлината на дървото, за да направят по-комфортен дома си. Тенденцията на пластмасата отминава, на нейно място идва любовта към естественото.

А ръчно изработените дизайнерски мебели не само остават за цял живот, но и се предават като наследство.  Дори хора,  които си купували ново жилище, не се разделяли с любимите скрин, гардероб или врата от стария си дом.

„Това, което правя, е за самоосъзнатите хора  – тези, които са постигнали нещо в живота и са разбрали, че не всичко може да се направи само със собствени сили.  Нашият живот е следствие от това какви сме – ако сме по-добри, ако се раздаваме – това се връща към нас и ни носи благоденствие”, казва майсторът от Трявна.

Той работи само с дъб – благородно дърво, доказало се със своята здравина. Навремето богатите чорбаджии обзавеждали своите домове с него.

Прочетете цялата статия тук.