trud.bg | Мебели от масив


Благодарим ви! Ние ще се свържем с вас.
Съжаляваме! Вашето съобщение не е изпратено.


trud.bgВисококачественият масивен дъб е сред най-подходящите за „рисуване”

Еволюцията на съвременната българска дърворезба минава през занаятчийството и стига до бутиковата мебел. Един от центровете, където все още живее духът на традицията, е Трявна. В това живописно градче Мирослав Вълчев издига отново в естетически култ дърворезбата и дъбовите масивини мебели. Мебелната му фабрика е основана през 1969 година от бащата Стефан Вълчев, който предава на сина си не само бизнеса, но и естетическия си усет и концепцията за бутиково отношение.

Стефан Вълчев – преподавател по интериорен дизайн в Тревненската школа, пазител на аветнтичността на българските мотиви в дизайна, предава афинитета си към обработаката на естествени материали на следващото поколение. Неговият син Мирослав поема нелеката задача да запази наследството си и да върви в крак с времето. Фамилията пази духа на възрожденския стил като в същото време модерното намира начин да съжителства с класиката, елегантно и с финес.

Тревненската школа е нарицателно за най-добрата българска дърворезба, иконопис, зографство, строителство. Най-старата зографска школа, именно тази на Трявна, се помещава в сграда, която е построена от царица Йоана. Първоначалната цел на тази сграда е в града да се направи санаториум за болни деца.

Един от най-старите занаятчийски родове, свързани с дърворезбата, е Витановият. Историята звучи като легенда, обвързана много силно с вярата. Монах на име Викентий, от Атонския манастир „Зограф”, пътувайки минал през Трявна и харесал едно момче за свой ученик. Взел го със себе си и го обучил на занаят. След години момчето се завърнало в Трявна като най-добрият дърворезбар и с монашеското име Витан.

 

Прочетете цялата статия тук.