Мястото на масива във водещите тенденции при интериорния дизайн

Дървесината е не само важен материал, използван структурно в архитектурата, но и елемент, който може да се определи като „вечен“ в интериорния дизайн. Малко материали са толкова универсални, адаптивни и присъщи при разнообразни стилове. Дървесината има свойството да пресъздаде органична топлина, която е трудно да се повтори по друг начин.
Ето и кои са най-модерните тенденции в съвременния интериорен дизайн, където тя намира своето място.


Гранд милениал стил
Това е комбиниране на модерни елементи с класически привкус, като например винтидж мебели или в комбинация със съвременни мотиви в интериора. Той е повлиян е от стила на 20-те и 30-те години на миналия век. Aбажури, бяла и синя керамика, викториански мебели, флорални тапети или еклектичен килим. Създаден от модерни традиционалисти, които пресъздават свежо, по-модерно усещане за стил, което почита миналото, както и майсторството при ръчната изработка на мебели. Силът отразява и емоционалната връзка с интериора.


Екзотични мотиви
Като тенденция през настоящата година се очертава и употребата на екзотични мотиви. Характерно за тях е, че са повлияни от все по-глобализирания свят и стремежа към пътуване до нови и екзотични места. Оттам се забелязва и все по-силното навлизане в интериорния дизайн на мотиви като палми, цветя или фигури, които кореспондират с тези приключения.
Акцентиране върху детайли и гравиране
През тази година всички специалисти съветват да се използват по-светли, изчистени и земни цветове. Това е и причината да се търси акцентиране върху определени детайли, за да се постигне добър баланс чрез „тежестта“ им. Добри варианти за това са гравирането или използването на по-нестандартни корнизи.


Арките
През 2020-та година арките придобиват все по-голяма популярност. Те се използват в сгради от над 4000 години, но освен, че са конструктивни елементи, те носят и невероятна естетика. Предпочитан мотив са все повече в мебелите, особено при тези от дърво – при лицевите дъски на спални, скринове, гардероби. Арките помагат за визуално разширяване на помещението; подобряване на естествената светлина в стаята и без съмнение правят интериора по-интересен и изискан.

връзка с нас