Правилната грижа за мебелите от масив – гарант за дълголетие

Масивното дърво е считано за най-добрият материал при изработката на мебели и цялостно обзавеждане. То се съчетава еднакво добре както с класическия стил, така и с по-модерните тенденции в интериорния дизайн. Уникалното за този материал е, че може едновременнно да внесе както чувство на уют, така и лукс.

Макар и много издръжлив на времето, той се нуждае от прецизна и редовна поддръжка, което е гаранция за продължителната му употреба.  Всяка мебел има свои собствени специфики в зависимост от предназначението й и нуждите на потребителя. От Мебелна Фабрика „Вълчев“  подбрахме ценни съвети  за поддръжка.

Обърнете специално внимание на домашния прах

Прахът е един от основните елементи, които вредят на любимите ви мебели от масивно дърво, в които сте инвестирали любов и средства. Една от основната трудност при спряването с праха е, че той невинаги се забелязва. Но натрупванията му върху дървените повърхности, в съчетание с влагата във въздуха, образуват много вредна маса, която стартира гниенето на материала. За да сте сигурни, че той ще бъде достатъчно добре премахнат, използвайте редовно леко навлажнена памучна кърпа, след което подсушавайте старателно.

Дори при упорити петна – забравете за синтетиката

Ако върху повърхността на мебелите попаднат петна от течности, храна, лак за нокти или други и засъхнат – решението е специални спрейове за дърво или лек разтвор от вода и натурален сапун. Не използвайте синтетични почистващи препарати, защото те ще увредят дървото. Какъвто и метод да изберете, първо го използвайте на малка площ, за да се уверите, че няма да повлияе негативно на повърхността. Винаги работете по посока на дървената структура

Осигурете добро качество на атмосферата

Съществен фактор, който влияе неблагоприятно на масивните мебели, е влажността. Ако тя е много висока, това подпомага процесите, които ги състаряват. Експертите препоръчват и да не е прекалено сухо в помещението. Важно е и ежедневната директна слънчева светлина да не попада директно върху мебелите ви, както и да са в непосредствена близост до източници на топлина като климатици и радиатори. Препоръчителна влажност в стаята трябва да е между 40% и 60% , стайната температура – 21°C през деня и не по-малко от 14°C през нощта.

Почиствайте и освежавайте мебелите от вашия дом, ресторант или хотел редовно и така всеки избран детайл ще продължи да отразява пълноценно вашия стил и почерк за много години напред.

връзка с нас