Символика в дърворезбата

Всеки детайл на резбованите мебели „издълбава“ своята символика с течение на вековете. Линейни форми, меки завъртулки, цветни мотиви, листа, животни… Каква е символиката им и кога стават част от изкуството дърворезба?

Символика в българското христянство

Паун. Първоначално учудващ детайл в църковната дърворезба, но често срещан. Поставя се над вратите, символ на безмъртната църква и човешка душа. Във възрожденски стил, паунът придава тежест на детайлите и е символ на красивата душевност.

Грифон. Макар и езически символ, заедно с феникса, навлиза сериозно като детайл в църковните дърворезби, обозначавайки божията сила и смелостта, която дава вярата.

Слънце. Това е най-използваният символ в християнството. То означава топлината, светлината на живота. В иконостасите е олицетворението на самия Бог и колкото по-сложно е изобразено, толкова по-голяма почит отдава майсторът.

Лоза. Като цяло растенията обозначават началото и края на живота. Лозата е много популярен символ в българското дърворезбарство и е сред църковните мотиви. В християнството тя е свързана с виното, което символизира кръвта на Исус. Самата лоза въпълщава мъдростта, а лозовите пръчки – апостолите.

Световна символика

Слънчоглед. Ярък символ на живота и природния къговрат. Често срещан в края на бароковия дърворезбарски етап.

Розетка. Розетките са сложни, често са геометрично издържани и са признак за майсторство. През епохата на Барока загубват леко усложняването, но продължават да присъстват. В България розетките са много силно застъпени още от езическите години, когато пристигат със символите на прабългарите. Лилия. Лилиите са най-известният символ на бароковото дърворезбарство. Символ на висшата класа, на двореца и кралските семейства.  Те биват изобразявани по много различни начини, но винаги означават едно – „синя кръв“.

Лъв. Лъвът е най-известният символ за гербове и знатни родове. Много използван е и в дърворезбата, заради символиката си за сила, смелост, здраве и непобедимост. В България е продукт на митовете за българските лъвове, живеещи в горите ни и пазещи границите и българския дух.

Мебели Вълчев резбоват мебели, съобразени с личността на клиента и често препоръчват правилните символи с правилната енергия, съответстващи на  личния светоглед и духовна аура.

връзка с нас