Стъкло и дърво

Стъкло и дърво

Разговор с художника Владимир Леков – проектант и изпълител на витражи.

Напоследък витражът навлезе в съвременния живот като неотменна част от интериора, придавайки му уникалност и изящество.

Техниката, която се използва в неговото ателие за реализиране на различните художествени произведения, се нарича “тифани”. Характерни за нея са различните парчета стъкло, които се свързват с медна самозалепваща се лента, след което отделните фрагменти се подреждат в обща композиция на витража и се спояват двустранно с калай. Тогава готовият панел се патинира и връзките добиват медно-кафяв цвят. Стъклата, които се използвт за витража са оцветени в стъкломасата, която гарантира тяхното качество и дълготрайност във времето.

Къде се използва?

В зависимост от предназначението на витража, в конкретната архитектурна среда той може да се използва във врати, шкафове, прозорци, окачени светещи тавани, преградни стени, колони, осветителни тела.

Графика и цвят

Проектирането и изпълнението на витража се съобразява изцяло с характера, предназначението и стила на интероиора, за да се получи хармонична, естетическа връзка. Витражът може да бъде със сложни и богати орнаменти в различни цветови решения или по-изчистен стилово, в зависимост от интериора. Дори само със своята графика, той може да бъде чудесен акцент в интериора като една ювелирана нежна композиция.

Дърворезба и витражи

Тези две изкуства се допълват взаимно и дават по-богати стилови решения, в зависимост от необходимостта в интериорните решения. Ако витражите са силен акцент, с интересни форми и цветове, то дърворезбата приглушено следва линиите и става поддържаща рамка. Владимир Леков споделя, че това важи и за обратния вариант – ако дърворезбата е със силно изразени линии и форми, то витражът ще е с по-малко цветове. 

Структурата, стиловият акцент и цветовата гама преплитат две изкуства, за да се получи истинска хармония между стъклото и дървото.
Вижте съвместната ни работа с Владимир Леков, която е важна част от обогатяването на нашите интериори:

връзка с нас