Столът – повелителят на мебелите

Вероятно не се замисляте, че историята на стола, на който, може би седите в момента започва преди 5 хиляди години? Това е и причината тази мебел да бъде определяна като „повелителят на мебелите“ и да е задължителна за всяко работно или обитаемо помещение. Ето и как започва всичко:

Първи доказателства – още при фараоните

Едни от първите исторически извори за съществуването на столовете, се крие в египетските гробове. Според този народ столовете трябва да следват естествени за природата извивки, за да не предизвикват хаос и дисбаланс във Вселената. Най-често използваните материали са били абанос, слонова кост или позлатено дърво. Типичният стол от онова време е съдържал  крака, имитиращи лапите на чудовища или фигурите на пленници и принадлежали на царе и висши жреци. От друга страна, в Древна Гърция столът е бил широко разпространен и не е бил само за  богатите.

Възходът на трона

По време на Римската империя е налагането на трона и кралските кресла. Висшите сановници в Рим са използвали “курулски стол”.  Обикновено той се е изработвал от слонова кост. Представлявал  плоскост за сядане без облегалка, поддържана от два крака, извити във формата на буквата “X”. Той е лесно преносим и е своеобразен символ на властта. Император Юлий Цезар е седял на изработено от злато курулско кресло. При типичните тронове от Средновековието са се използвали различни видове първокачествена дървесина, дърворезба, позлата, благородни метали и пищни орнаменти. Нерядко тези тронове, символи на власт, са завършвали с глави или лапи на животни. През Ренесанса се налага тапицерията от кадифе и коприна.

Модерните тенденции – добре забравени стари

Въпреки че в нашето съвремие има изключително много варианти за размер, материал и функция, актуалните тенденции в момента могат да бъдат определени като „добре забравени стари“. За мебел като стола, който се използва изключително често, заложете на естествени материали като дъб. Няма нищо по-добро от практичен и красив стол, който да допълва трапезната маса, кухнята или хола ви. Дървото предполага както класическо излъчване, така и винтидж, може да е в бял цвят или в естествен оттенък на дървото. Не забравяйте, че и този материал се комбинира добре с разнообразни тапицерии и елементи, които могат да превърнат всеки стол в истинско бижу.

връзка с нас