Витражите – елемент за неподправен лукс

Художественият витраж налага своето влияние още от 10-ти век, а малко по-късно вече е широко разпространен. Декорирането с цветно стъкло има способността да одухотворява пространството чрез уникалното преливане на светлината.

Употреба през вековете

В началото витражите са се използвали предимно в готическите катедрали и са били в синхрон с тази архитектура. В тях е било въплътено религиозно съдържание под формата на ансамбли и живописни картини, пресъздадени върху стъкло, които са засилвали мистиката в религиозните храмове. Един от най-известните примери за достижения в това изкуство се намират в базиликата Сен Дени,  църквата Сен Шапел, катедралата в Кьолн, както и Уелската катедрала.

Стилове

През 16-ти век витражното изкуство бележи своя подем. Формите стават разнообразни – кръгли, овални, четириъгълни. Оформят се и основните стилове. Класическият включва симетричен модел, флорални мотиви или геометричен модел. Изпълнява се в топли, пастелни цветове. Подходящ е в класически интериор с ясни линии, плътни и тежки мебели. Готическият изобразява здрач, копнеж по тесни ланцетни прозорци и високи кули с шпилки, тъмночервено, алено, златно, зелено, синьо, лилаво. Използва религиозни мотиви или сцени от живота на средновековните рицари, замъци, подвизи, дракони, еднорози и се използва за чувство на мистерия и приказност. Не на последно място е и модерната разновидност, която се характеризира с гладки причудливи линии, по един или друг начин повтарящи формата на морската вълна, изящество, изтънченост. Цветовете са бледи, приглушени, в синьо-зелената гама.

Витражите и масивното дърво

Стъклото като естествен материал се съчетава много пълноценно с мебелите от масивно дърво. Експертите препоръчват, ако сте избрали дърво, боядисано в по-светъл цвят, да заложите на по-сдържан, „строг“ и едноцветен витраж. Ако сте почитател на класиката и естествения цвят на дървото – съчетайте с по-детайлен елемент, защото по този начин ще има взаимно засилване на влиянието. Според предназначението на витража, в конкретната архитектурна среда той може да се използва във врати, шкафове, прозорци, окачени светещи тавани, преградни стени, колони, осветителни тела.

връзка с нас